Cara Mudah Solat Dhuha dan Doa Dhuha, Rugi Jika Tidak Amalkan

solat dhuha

Solat Dhuha merupakan salah satu dari amalan-amalan sunat yang sangat digalakkan dalam Islam.

Ia dipanggil solat dhuha kerana waktu yang dikhususkan untuk mengerjakan solat sunat ini ialah pada waktu Dhuha sahaja.

Waktu Dhuha merujuk pada saat matahari telah naik lebih kurang setinggi sebatang galah, kira-kira 20 minit selepas terbit matahari. Waktu Dhuha berakhir apabila matahari berada tepat di tengah-tengah langit, kira-kira 9 minit sebelum masuk waktu Zohor.

Terdapat banyak manfaat dan kebaikan yang boleh diperolehi dengan mengamalkan solat Dhuha. Sebelum itu, apakah cara mudah dan betul untuk melaksanakan solat sunat Dhuha? Di sini akan dikongsikan langkah-langkah mudah solat Dhuha berserta doa Dhuha sebagai panduan anda.

1. Bilangan rakaat

Solat Dhuha dilakukan dengan 2 rakaat untuk setiap kali solat, dan boleh diulang sehingga 6 kali solat (2 rakaat x 6 kali solat) setiap hari.

2. Lafaz Niat Solat Dhuha

Usolli sunnataddhuha rok’ataini lillahi ta’ala

Maksud: Aku solat sunat Dhuha dua rakaat kerana Allah Taala

3. Bacaan Dalam Solat

Dari segi rukun, tertib dan syarat sah solat, solat Dhuha adalah sama seperti solat wajib yang lain. Tiada penetapan khas untuk pembacaan surah bagi solat ini. Namun begitu, terdapat bacaan surah tertentu yang digalakkan oleh para ulama’.

Untuk rakaat pertama, anda digalakkan untuk membaca surah as-Shams dan surah ad-Dhuha pada rakaat kedua. Walaubagaimanapun, ini hanyalah galakan. Terserah pada anda untuk membaca surah yang anda ingini. Bagi bacaan-bacaan lain pula seperti sujud, rukuk dan sebagainya, adalah sama seperti solat biasa.

4. Doa Dhuha

Allahumma innaddhuhaa’a dhuhaa uka,

walbahaa’a bahaa uka, waljamaala jamaaluka,

walquwwata quwatuka, walqudrota qudrotuka wal’ismata ‘ismatuka.

Allahumma inkaana rizqi fissamaa’i fa’anzilhu,

wa’inkaana fil ardhi fa’akhrijhu wa’in kaana mu’assiron fayassirhu,

wa’in kaana harooman fathohhirhu, wa’inkaana ba’idan faqorribhu,

bihaqqi dhuhaa ika wabahaa ika wajamaalika waquwwatika waqudrotika aatini maa ataita ‘ibaadakassolihiin.

Maksud: Ya Allah, bahawasanya waktu dhuha itu waktu dhuhaMu, kecantikan ialah kecantikanMu, keindahan ialah keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu, dan perlindungan itu perlindunganMu. Ya Allah, jika rezekiku masih di atas langit, turunkanlah. Jika ada di dalam bumi, keluarkanlah. Jika sukar, mudahkanlah. Jika haram, sucikanlah. Jika masih jauh, dekatkanlah. Berkat waktu dhuha, keagungan. keindahan, kekuatan, dan kekuasaanMu, limpahkanlah kepadaku segala yang telah Engkau limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

Anda juga boleh klik link ini untuk mendengar nasyid doa Dhuha oleh UNIC.

Kelebihan Solat Dhuha

Umum mengetahui bahawa solat ini dikaitkan sebagai amalan yang dapat membuka pintu-pintu rezeki. Dengan mengamalkannya, seseorang itu akan memperolehi rezeki yang melimpah ruah serta hati yang tenang.

Harus diingatkan di sini bahawa rezeki itu tidak semestinya datang dalam bentuk wang ringgit dan harta benda sahaja. Ia juga boleh datang dalam pelbagai bentuk seperti:

 • dikurniakan kesihatan tubuh badan
 • rezeki yang mencukupi serta berkat, anak-anak yang soleh dan solehah
 • dapat mengerjakan ibadat umum dan ibadat khusus
 • dipermudahkan urusan dalam seharian kehidupan sebagai seorang Muslim.

Selain itu, dengan mengamalkan solat Dhuha juga, seseorang itu akan mendapat keampunan dari Allah swt.

Kita disarankan untuk mengamalkan solat sunat ini dalam kehidupan seharian anda.

Pada awalnya mungkin anda berasa berat untuk melakukannya. Tetapi apabila ianya menjadi sebahagian dari rutin harian, anda pasti berasa nikmat dan seronok mengerjakannya. Semoga panduan ini dapat menjadi titik perubahan dalam kehidupan anda sebagai seorang Muslim. Selamat beramal!

P.S Sekiranya anda memerlukan kelengkapan pakaian yang selesa untuk solat seperti jubah, kurta dan telekung, layari laman web kami hari ini.

27 thoughts on “Cara Mudah Solat Dhuha dan Doa Dhuha, Rugi Jika Tidak Amalkan

  • syam says:

   Waktu Dhuha merujuk pada saat matahari telah naik lebih kurang setinggi sebatang galah, kira-kira 20 minit selepas terbit matahari. Waktu Dhuha berakhir apabila matahari berada tepat di tengah-tengah langit, kira-kira 9 minit sebelum masuk waktu Zohor.

  • SHAM says:

   Jika di selangor diantara 930pg -> 11.00pg. Sinar matahari juga trbhgi tiga 1.sinar pgi yg dpt dinikmati kulit wajah 2.sinar pagi waktu duha iaitu sinaran yg agak terasa panas di muka. 3. Sinar mntari spnuhny iaitu sinar yg tidak dpt di tahan lama oleh kulit. Ini shja 2 cara mudah yg untk mngetahui waktu duha yg sy tahu.

  • syam says:

   Waktu Dhuha merujuk pada saat matahari telah naik lebih kurang setinggi sebatang galah, kira-kira 20 minit selepas terbit matahari. Waktu Dhuha berakhir apabila matahari berada tepat di tengah-tengah langit, kira-kira 9 minit sebelum masuk waktu Zohor.

 1. Pingback: Doa Harian Yang Boleh Diamalkan Untuk Mendapat Keberkatan Hidup

 2. Aiem says:

  Assalamualaikum.jika membuat dhuha 6 x ulangan 2 rakaat..adakah doa dhuha dibaca selepas selesai setiap 2 rakaat ataupun selepas selesai 6 x ulangan itu…tq.

 3. yan says:

  boleh ke dhuda di buat dalam 7.30 pagi. sbb wakty bekerja kami tak boleh nak buat solat dhuda.pukul 8 dah gerak ke pejabat.

 4. Ismail ishak says:

  Terima kasih diucap Amin yang menbuat blog ini,kerana kaedah Serta manfaat bagi hamba2 yg tidak dapat menhafal Serta memudahkan rujukan untuk semua tkasih aminku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *